Medikal Tasarımın Geleceği

Son yıllarda sağlık sektörü yeni teknolojiler ve buluşlarla bakış açımızı derinden değiştiriyor. Sektör, pandeminin yarattığı sağlık güvenliği algısı ile de hızla büyüyor. Aynı zamanda sağlık teknolojilerinde ortaya çıkan yenilikçi teknolojiler, medikal tasarım alanının geleceğine dair ışık tutuyor. Bunun sonucu olarak “Medikal Hizmetler” yatırımcıların odak noktalarından biri haline geliyor. Karşımıza çıkan yenilikler sadece tedavi yöntemlerinde değil, hasta yaşam kalitesinden önleyici sağlık hizmetlerine ve veri işleme çözümlerine kadar birçok alanı kapsıyor. Gelecekte hastaların kişisel gereksinimlerine odaklı net çözümler sunan özelleştirilmiş tasarımların ön planda olması bekleniyor. Hayatımıza yeni giren yapay zekanın sunduğu veri analiz olanakları ise önemli sıçramaların habercisi. Kısacası medikal tasarımın, geleceğin önemli stratejik iş alanlarından biri haline geleceği net şekilde görülüyor.  

Ke-bot Saç Sayım ve Analiz Robotu

Medikal tasarım alanının geleceğini şekillendiren birkaç önemli trend:

Kişiselleştirilmiş tıp: Genetik test ve veri analizindeki gelişmelerle birlikte medikal tasarım sektörü kişiselleştirilmiş tıbba doğru kaymaya hazırlanıyor. Bu, her hastanın özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış tedavilerin ve cihazların tasarlanması anlamına geliyor. Kişiselleştirilmiş tıp kavramı her hastanın ihtiyacına uyum sağlayabilecek yeni teknolojilerin ve tasarım yaklaşımlarının geliştirilmesini gerektiriyor.

Giyilebilir teknolojiler: Giyilebilir teknolojiler, fitness takipçileri ve akıllı saatler gibi cihazların giderek daha popüler hâle gelmesiyle sağlık sektörü üzerinde zaten önemli bir etkiye sahip durumda. Ancak medikal tasarımın geleceği, yaşamsal belirtileri izleyebilen ve hastaların sağlığını gerçek zamanlı olarak takip edebilen çok daha gelişmiş giyilebilir teknolojiler görecek. Bu cihazların, kullanım kolaylığı ve konfor odaklı, kullanıcı merkezli tasarım ilkeleri göz önünde bulundurularak tasarlanması gerekecek.

Earstim elektro stimülatör

Teletıp: Teletıp veya uzaktan sağlık hizmetleri sağlamak için dijital teknolojilerin kullanılması giderek daha popüler hâle geliyor. COVID-19 salgınının etkisiyle artan uzaktan sağlık hizmetleri seçeneklerine olan ihtiyacı artırması nedeniyle, Teletıp’ın gelecekte daha da yaygın hâle gelmesi bekleniyor. Bu, uzaktan konsültasyonları ve tedavileri kolaylaştırabilecek yeni medikal tasarım çözümlerinin geliştirilmesini gerektirecek.

Sürdürülebilirlik: Medikal tasarımın geleceği adına önemi artan önemli konulardan biri ise sürdürülebilirlik. Tıbbi atıkların çevresel etkisini azaltmak, tek kullanımlık plastik kullanımı konusundaki endişeleri giderecek çözümler üretmek, medikal cihaz ve ekipmanları daha sürdürülebilir hâle getirmenin yollarını bulmak tasarım stratejilerinin ana kriterlerini oluşturuyor. Bununla birlikte çevresel etkileri ön planda tutan yasal sorumluluklar, yeni oluşturulan küresel kurallar firmaların ürün geliştirme davranışını temelden etkiliyor.

Sonuç olarak medikal tasarım sektörünün geleceği heyecan verici gelişmeler ve büyüme fırsatları vadediyor. Kişiselleştirilmiş tıp, giyilebilir teknolojiler, teletıp, robot teknolojisi ve sürdürülebilirliğe odaklanan tasarımcılar, önümüzdeki yıllarda sağlık sektörü üzerinde önemli etkiler yaratacak.

Bunun örneklerini pazara sunulan ürünlerin özelliklerinde görmemiz mümkün. Medikal tasarımın geleceğini şekillendiren daha birçok yenilikçi ürünün karşımıza çıkacağı gelecek bizi bekliyor.

EKG Bantları: EKG bantları, hastanın kalp atış hızını ve ritmini gerçek zamanlı olarak ölçen giyilebilir cihazlar aynı zamanda eş zamanlı olarak sağlık merkezleri ile anlık veri paylaşarak sağlık hizmetlerini destekliyor. Bu tip cihazlar, kalp rahatsızlığı olan hastaların uzaktan izlenmesini sağlıyor,  herhangi bir sorun olması durumunda doktorların hızlı bir şekilde müdahale edebilmesine olanak sağlıyor.

Robotik: Robotik, medikal tasarımın önümüzdeki yıllarda önemli bir büyüme görmesi beklenen bir başka alanı. Cihazlar cerrahi prosedürler, hasta izleme ve hatta ilaç dağıtımı için kullanılabiliyor. Robot teknolojisi daha gelişmiş ve yaygın hâle geldikçe, sağlık hizmetlerinde robotların kullanımında bir artış görülmesi bekleniyor.

Cerrahi Robotlar; Cerrahi robotlar, dünyanın dört bir yanındaki ameliyathanelerde gittikçe daha yaygın bir hâle geliyor. Bu robotlar, minimal invaziv ameliyatları insan cerrahlara göre daha yüksek hassasiyet ve doğrulukla gerçekleştirerek komplikasyon riskini azaltıyor ve hastaların daha iyi sonuçlar almasını sağlıyor.

Akıllı Inhalerler: Akıllı inhalerler, hastanın inhaler kullanımını izleyebilen ve ilaca uyumu konusunda gerçek zamanlı geri bildirim sağlayabilen cihazlardır. Bu yeni nesil ürünler, özellikle astım ve KOAH gibi kronik solunum rahatsızlıkları olan hastalar için oldukça yarar sağlıyor.

3D Baskı Protezler: 3 boyutlu baskı teknolojisi her hastaya özel protezler oluşturulmasını mümkün kılıyor. Bu protezler hafif ve dayanıklı olmasının yanında kişinin vücut yapısına uygun doğal bir uzuv gibi fonksiyon görebilecek  şekilde tasarlanabiliyor. Üstelik hasta profilinin dijital datasını yorumlayabilen yazılımlar sayesinde güncellenerek yeniden basılabiliyor. Bu da tedavi eğrisinde önemli bir yer tutuyor. Özellikle sert dokularda, ortopedi alanında her geçen gün daha fazla yer alıyor.

Teletıp Platformları: Teletıp platformları, video konferans teknolojisini kullanarak hastaların doktorlara uzaktan danışmasına olanak tanıyor. Bu platformlar, özellikle uzak bölgelerde yaşayan veya mobilite sorunları yaşayan hastalar için herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmek zorunda kalmadan bakım almalarına olanak tanıyarak hastalara fayda sağlıyor.

marslab

Transkraniyal Doğru Akım Uyarımı (tDCS)

Nöropsikiyatri alanında kullanılan, ilaç kullanımı kontrol altında tutmayı hedefleyerek önemli tedavi olanakları sunan tDCS teknolojileri yeni nesil sürdürülebilir tedaviler arasında. Özellikle yaşlı hastalarda kronik ağrı, demans, inme sonrası rehabilitasyon, madde bağımlılığı, nörolojik ve psikiyatrik durumlar için tDCS teknolojileri giderek daha çok kullanılıyor. Nöropsikiyatride tedavi amaçlı kullanılan, nöromodülasyon tekniği ile çalışan yeni tasarımlar hastaların doktor kontrolünde veya evde kendilerinin de uygulayabileceği bir kolaylığa ulaşmış durumda. Bu teknoloji elektronik ve yazılım teknolojileri sayesinde evde kişisel kullanıma uygun hâle gelmekte. Arman Tasarım’ın MARSLABS için tasarımını gerçekleştirdiği tDCS cihazı, kişisel kullanım ihtiyaçlarına göre ergonomik niteliklere sahip ve kullanıcı dostu. Pratik arayüzü sayesinde ise hasta ve hasta yakınlarının kolaylıkla evde uygulayabildiği bir tasarım sunuyor.

Sonuç olarak, yeni teknolojiler ve bunları kullanma biçimimiz alışık olduğumuz sağlık hizmetlerini temelden değiştirme potansiyeline sahip heyecan verici yeniliklerle dolu. Bu teknolojileri yorumlayan ve pazar ile buluşturan medikal tasarım çalışmaları, hastalar ve sağlık sistemi ile etkileşimi çok daha fazla artıracak vizyon sunuyor. Giyilebilir cihazlardan cerrahi robotlara, 3D baskı protezlerden teletıp platformlarına hastaların aldığı sonuçları iyileştirmek, ortak akılla yorumlamak, önleyici sağlık çözümleri sunmak eskisinden çok daha kolay. Tasarımcılar ve sağlık ürünleri geliştiren firmaların birlikte çalıştığında ortaya çıkan ürün ve hizmetler, verimliliği artırdığı gibi sağlık risklerinin de çok daha iyi yönetilebilmesini sağlayacak bir medikal tasarım geleceği sunuyor.

Yarının ürünlerini,
sizin için
tasarlıyoruz!

Haber bültenimize kaydolun

Arman Tasarım’ın dünyasından yeni ve ilham verici içerik için kaydolun.