3D Printerların Endüstriyel Tasarım İçin Önemi

Arman Tasarım’ın kurucusu Murat Armağan, proje ve tasarım direktörü Hatice Armağan ve ürün tasarımcısı Ali Şahinkaya, Zaxe firması ile 3D printerlar ve prototipleme sürecinin endüstriyel tasarımdaki yeri, pandemi süresince 3D yazıcıların rolü, baskı için kullanılan materyaller ve 3D teknolojisinin geleceği hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Arman Tasarım ailesine video serilerinde yer veren Zaxe, 3D yazıcı kullanımının yanında teknoloji içerikli eğitimler için ekosistemler, endüstri, farklı alandaki kişiler ve kurumların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda da tasarımcıların fikirlerini dinledi.

Murat Armağan Zaxe ropörtaj görseli

Zaxe ile yapılan röportajda, Arman Tasarım ekibi ofiste bilgisayar destekli prototip süreçlerini yoğun kullandıklarını ve bu teknolojinin iş verimliliğini çok arttırdığını belirtti. İleri bir üretim teknolojisi olan üç boyutlu baskının, tasarım ofislerinin çalışma akışına entegrasyonun kaçınılmaz olduğu yine konuşmacılar tarafından belirtildi.

Tasarım Direktörü Hatice Armağan üç boyutlu printerların tasarımdaki önemini 1999 yılında henüz İTÜ’de öğrenci iken Eczacıbaşı’nda tanıştığını anlattı. 1999 yılında üç boyutlu yazıcılar oldukça büyük ve oldukça pahalı iken, şimdi her eve girebilecek kadar ekonomik ve kullanımı kolay. 3D yazıcıların teknolojik gelişiminin hızlanması ile gündelik hayatta kullanım için versiyonları çıkmasının, bunun sayesinde farklı malzeme ve teknolojilerle prototipler yapılması konuşulan bir nokta oldu. Aynı zamanda, prototip yapımında 3D printerların alternatif malzemeler ve yöntemler sağlamasının tasarım sektörüne büyük bir yenilik getirdiğini belirtti. Tasarımcılar, Zaxe 3 boyutlu yazıcıları ofise aldıktan beri neredeyse hiç durmadan kullandıklarını söylediler.

Arman Tasarım Kreatif Direktörü Hatice Armağan

Konuşmacılar ürün geliştirme sürecinin kavramsal tasarım aşaması ile başladığını, bundan sonra tasarımın sunum için görselleştirildiğini ve ancak bu işlemlerden sonra mühendislerin yapılan ürünün üretime uygun mühendislik altyapısının not ettiler. Tasarımcılar görselleştirme sürecinde kalıp yatırımı yapılmadan önce, ürün prototipi ile tasarımın doğrulanmasının ekonomik ve ergonomik avantajına dikkat çektiler. Kalıp yatırımının büyük bir yatırım olduğunu belirten Arman Tasarım ekibi, prototipi yapılan bir projenin yatırım yapılmadan önce tasarımcılara son ürün konusunda daha net bir fikir verdiğini ve kalıbı yapılacak ürünün son halini müşterilerin gözünden canlandırmayı kolaylaştırdığını belirtti. Ellerinde ürünün  basılmış versiyonun olması sayesinde kritik estetik unsurları ve endüstriyel üretim unsurlarını, daha önceden olmadığı gibi ekonomik bir biçimde doğrulayabildiklerini vurguladı.

Üç boyutlu yazıcılarla yarattıkları maketlerin birtakım denemeler yapmayı çok kolay hale getirdiği bir gerçek. Denemeler arasında açıları ve ebatları görmek gibi görsel testlerin yanında, basılmış prototiplerin fonksiyon testlerinde de yer aldığı eklendi. Ürün geliştirme süreci içerisinde baskıları alınan prototipler sayesinde, görselleştirme aşamasında ürünlerin mekanik özelliklerinin denenebilmesinin yatırım risklerini azalttığına da vurgu yapıldı. Görsel, ergonomi ve fonksiyon testlerinin ürün tasarım sürecinde olmazsa olmaz olduğunu ve tek bir prototiple birçok testin yapılabilmesini iş verimliliğini arttırıyor.

Röportajda, elektronikten mobilyaya, medikalden ambalaja, küçük ev aletlerinden endüstriyel ürünlere kadar, pek çok sektöre yapılan tasarımlarda yazıcı ile prototipleme yapıldığı belirtildi. Örnek olarak bir ambalaj tasarımını ele aldığımızda prototipini yapmanın pek çok avantajı bulunuyor. Ürün hacim kontrolü, kapak oturma detayı, tasarım ve mühendislik doğrulama, rafta duruşu, rakiplerle analizi, devrilme testleri, etiket alanı ve marka konumlandırılması dahil bir çok konuda fikir veriyor.

Ali Şahinkaya Zaxe ropörtaj görseli

Prototipi yapılan modellerin avantajlarına değinen ekip, önceden strafor maketlerin elde ve uzun sürede yapıldığı bir dönemden sonra 3D Printer cihazlarının çok ciddi konfor, zaman ve maliyet avantajı sağladığını vurguladı. Tasarım ekibi zaman kazanılması açısından iş gününün sonunda dijital modellerini baskıya bıraktıklarında basılmış prototiplerinin ertesi sabaha hazır olduğunu söylediler. Aynı zamanda, basılmış ürünlerin zımpara ve boya işlemlerinden sonra, bitmiş ürün efekti ile son kullanıcıya uygun test, lansman ve fuarlarda tanıtım amaçlı kullanılabiliyor.

Malzeme teknolojileri, yazılım gelişmeleri ve dataların internet ortamında daha rahat paylaşılabilmesi ile 3D printerların popülerliğinin daha da artacağı öngörüldü. Tasarımcılar, 3D printer üreticilerinin sunacağı bazı basit modelleme çözümleriyle mikro üretimlerin artık insanların kendi ihtiyaçlarına yönelik yoğun bir pazar payına sahip olacağını düşünüyorlar. Üç boyutlu yazıcıların yaratacağı mikro üretim merkezleri gelecekte hem tasarımcılar için hem bireysel üreticiler için kritik olacağına dikkat çekildi. Son yıllarda kullandığımız teknolojiler zaman zaman aynı olsa bile ortaya koydukları verimlilik çok dramatik bir şekilde artmış durumda. Son olarak gelecekte 3D yazıcıların bütün hayatımızı kaplayacağını, tıpkı bir matkap gibi herkesin alet dolabında barındıracağını eklendi.

Yarının ürünlerini,
sizin için
tasarlıyoruz!

Haber bültenimize kaydolun

Arman Tasarım’ın dünyasından yeni ve ilham verici içerik için kaydolun.