4 Boyutlu Baskı (4D Printing) ve Kendiliğinden Kurulum (Self-Assembly)

4D Printing’i hiç duydunuz mu? Bastığınız ürünün yeri geldiğinde nasıl şekil değiştireceğini bildiğini ve bunu kendiliğinden yaptığını hayal edin. İşte buna 4. zaman boyutu ile 4D Printing (4 Boyutlu Baskı) deniyor. Başka bir deyişle, programlanabilir malzemeler.

MIT’de Skylar Tibbits öncülüğünde kurulan araştırma laboratuarı Self-Assembly Lab işte bu alanda deneyler yapıyor ve yeni kendiliğinden kurulum biçimleri ile programlanabilir malzeme teknolojileri geliştiriyorlar. Araştırma ekibi, farklı projelerde farklı partnerlerin sponsorluğunda çalışarak bir çok alanda keşifler yapıyorlar. Geleneksel Ar-Ge için fazla maliyetli, riskli ve uç noktada olacak bu araştırmalar disiplinlerötesi alanda uygulamalı olarak gerçekleşiyor.  Peki tam olarak ne yapıyorlar, ve neden?

Kendiliğinden kurulan ve kendini düzenleyen sistemler geliştiriyorlar. Bu sistemlerde bütünü oluşturan parçalar rastgele son hallerine ulaşana dek birbirleriyle etkileşimde bırakılıyor. İnsan eli değmeksizin, kendi kendine kurulum araştırılıyor. Hal değiştiren malzemeler ile anında yapılanma üzerine deneyler yapıyorlar. Programlanabilir malzemeler ve 4 boyutlu baskı için uygun maddeler üretiyorlar. Dönüşebilen yapılar tasarlıyorlar. Bu yapılar değişen ihtiyaçlarımıza ve çevresel koşullara göre form ve işlev değiştiriyor.

Projeler şimdilik deney ve laboratuar çalışmaları aşamasında olsa da, bu kavram ve üretilen yöntemler, geleceğin teknolojilerini şekillendireceğe benziyor. Konu hakkında daha fazla bilgiyi bizzat Skylar Tibbits‘ten dinleyin. Ve kendiliğinden kurulum konusunda bu hipnotize edici yeni çalışmaları Self-Assembly Lab‘in sayfasında mutlaka inceleyin. 

Yarının ürünlerini,
sizin için
tasarlıyoruz!

Haber bültenimize kaydolun

Arman Tasarım’ın dünyasından yeni ve ilham verici içerik için kaydolun.