İnovasyon Haftası’nda Tasarım Konuştuk

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından bu yıl beşincisi kez düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası “SINIRSIZ İNOVASYON, SINIRSIZ POTANSİYEL” mottosuyla İzmir’de yapıldı. Yılın en önemli etkinliklerinden biri olan İnovasyon Haftası 2016’da Genel Müdürümüz Murat Armağan konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’nin sınırsız inovasyon gücünü İzmir’de sınırsız potansiyelle buluşturan Türkiye İnovasyon Haftası Buluşmaları 17-18 Mart’ta İzmir’de Swiss Otel Büyük Efes’te yapıldı. Armağan buluşmanın ikinci günü olan 18 Mart 2016 tarihinde “Tasarımı Markalaştıranlar” paneline konuşmacı olarak yer aldı.

Murat Armağan'ın İnovasyon Haftası'ndaki konuşması görseli

Murat Armağan ve Tasarım

Açılış konuşmasında Armağan 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni kutlayarak başladı: “Bugün 18 Mart Çanakkale Savaşları yıldönümü. Benim çok duygulandığım dönümlerden bir tanesidir. Biliyorsunuz bu topraklarda bu coğrafyanın halkları bir bütün içerisinde onurlu bir savaşla imkânsız bir mücadelenin sonunda bize bu eseri bıraktılar. Bu bizim inovasyon, tasarım, gelişme ve geleceğe bakma anlamında en büyük ilham kaynaklarımızdan bir tanesi. O yüzden bu yıldönümünde hem şehitlerimizi hem de güzel ülkeyi bırakan atalarımızı bir anmak istiyorum.”

Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne çeşitli şehirlerden birçok farklı kesimi bir araya getirdiği ve “güzel bir organizasyonla, inovasyon kültürünü bir platforma” taşıdığı ve bunu sürdürülebilir kıldığı için teşekkürlerini sunan Armağan, bu meclisin nasıl “öğrencilerden sanayicilere, akademisyenlere ve bürokrasiye kadar birçok farklı kesimi bir araya” topladığından bahsetti.

İnovasyon Nedir?

Armağan için inovasyonun içeriğinde ürün, teknoloji veya hizmet gibi farklı kategoriler olsa bile tanımı tam olarak değişmemekte. Arman Tasarım genel müdürüne göre inovasyonun önemi, “dokunduğu ve sonunda insanla buluştuğu nokta” veya insanların “onunla karşılaştığı, o inovasyonu kullandığı nokta”da ortaya çıkıyor. Tasarımcılar da Armağan’a göre bu noktada önemli bir paya sahip: “Biz tasarımcılar olarak daha fiziksel ürünler hayata geçiren ve inovatif çalışmaların topluma sunulduğu noktada rol üstleniyoruz. Tasarımcılar bir iş fikrini, iş modelini hayatı kolaylaştıracak bir fonksiyonu insanlarla buluşturuyor. Dolayısıyla biraz tasarımcıları ve tasarımı bu rolüyle ele almak lazım.”

Ünlü bir tıraş bıçağı markasından iPod ve iTunes’a kadar farklı örneklerle inovasyonu seyircilere açıklayan Armağan, inovasyonun bir fiziksel ürünle eşdeğer olmadığını belirtiyor. Bundan dolayı da öğrencilere “sadece yaptığımız ürünleri değil iş modelini de tasarlamaya dönük refleksler geliştirmesini” öneriyor.

Yeni Nesil Tasarımcılar ve Tasarımcı Adayları

Armağan, Türkiye İnovasyon Haftası Buluşmaları boyunca birçok standı gezdiğini belirttikten sonra “Genç arkadaşları[n], üniversite öğrenci[lerinin ve] Ar-Ge gruplarının yaptığı bazı çalışmaları gördüm. Son derece heyecan verici, parlak bir geleceğimiz var onu görüyorum. Gençler gerçekten çok özel teknolojilere ilgi duyuyorlar, bununla ilgili müthiş bir motivasyon var, geçmişe göre bundan 10-15 yıl öncesine göre çok daha fazla enstrümanla bunu bir araya getirip sonuçlar üretebiliyorlar.” diyerek gelecek nesillerin tasarımcı adayları hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Fikirden Hedef Pazara

Bir fikrin ürünleşip ticarileşmesi konusunda da yorum yapan Armağan, “Hepimiz ne kadar tasarımı duygusal olarak da benimsesek, bir hobi olarak da seçsek, bir ticari konu olarak da kendimize bir iş alanı olarak seçsek bu süreç yönetiminde başarılı olmadığımız takdirde tasarılarımızı ticarileştirip bir ekonomiye dönüştüremiyoruz. Gerek şirketler gerek ülkeler için ekonomik sonuç çok önemli. O yüzden biz kendi tasarım şirketimizde de yarattığımız tasarımların nasıl bir ekonomik değere dönüştüğünü ölçmeye çalışıyoruz. Her yıl kaç tane tasarımı teslim ettiğimizi, firmaların bunların kaç tanesini ticarileştirebildiğini ve ticarileşmenin başarı seviyesini ölçmeye çalışıyoruz. Bunlar çok önemli Dolayısıyla inovasyon sözcüğünün altında…dijital medyayla yaratılmış bir ekonomi var. İnovasyon sözcüğünün altında sadece iyi bir iş fikriyle değil, iyi bir ürünle ve başarılı bir iş modeliyle ancak var olabileceğimizi bilmemiz gerekiyor.” dedi.

Murat Armağan için Türkiye’nin 500 milyar dolarlık 2023 hedefine ulaşabilmesi için katma değerli üretimi artırmak gerekiyor. Armağan’a göre katma değerli üretimin yolu ise inovasyon, Ar-Ge çalışmaları, tasarım ve teknolojiden geçiyor.

Yarının ürünlerini,
sizin için
tasarlıyoruz!

Haber bültenimize kaydolun

Arman Tasarım’ın dünyasından yeni ve ilham verici içerik için kaydolun.